Hillside Station, Southport

Hillside Station, Southport

Architect: Mouchel
Type of works: design and installation of J Series walkways.

For the first time in 10 years, the British Open was to return to Southport’s Royal Birkdale course. In light of this, Hillside station was to undergo some improvements ready for the flood of golf fans. The station would be the main route of transport for anyone attending the Open as it is a short walk from the course.

Mouchel, the principal architect, contacted Marshalls Urban Structures, formerly known as Urban Engineering, to discuss the replacement of two wooden walkway structures which covered brickwork stairwells. These two structures provided cover for passengers whilst they were moving from the platforms to the exit and vice versa. Due to their age, they had started to rot and needed replacing.

After an initial consultation with the client and Mouchel, Marshalls Urban Structures started to work up some initial concepts. The main issue was ensuring the structure fitted correctly to the existing brickwork and provided all-round shelter. The technical team submitted recommendations for the J Series walkway to be used. Both client and architect were pleased with the designs and gave approval for work to begin.

The two walkways featured an adapted J Series design which allowed them to be mounted to the existing brickwork. Both structures were designed with a flat roof and a bespoke glazing system which would enclose the canopy providing all-round shelter from the elements. To the front of each walkway is an apex panel which was added as an aesthetic feature. A special feature of the glazing system is that no fixings are visible.

The framework of each structure is manufactured from a structural grade mild steel and is galvanised and polyester powder coated in Sunflower Yellow (BS 10 E 53) and Dark Admiral Grey (BS 18 B 25). The roof and side cladding is from 8mm clear PET.

The two structures have given Hillside station a facelift as well as providing adequate shelter for passengers when travelling to and from the platforms. Mersey Rail estimated that over 75,000 people were transported to the British Open via Hillside station.

Add to Project Board

Create a new project board:

Marshalls Urban Structures

View company profile
T(0870) 2007979
F(0870) 2414716
WVisit Marshalls Urban Structures's website
 Landscape House, Elland, HX5 9HT


Covered ways

Make an enquiry to Marshalls Urban Structures

You may also be interested in this related Case Study: New Contemporary Driving Range At La Moye Golf Club Read Now