Hunter Douglas ceiling solution for coastal house

Hunter Douglas ceiling solution for coastal house

Hunter Douglas has created a solid wood linear open ceiling for The Pavilion, a modern, sustainable property at Coldingham Bay in the Scottish Borders. The Pavilion has been designed to seamlessly fit into the stunning surrounding coastline and landscape.

The house’s coastal location presented a variety of challenges to the owner, architect, contractor and specialist suppliers, including Hunter Douglas. These challenges increased during the design, planning and construction phases. A a close working relationship between all members of the project ensured that The Pavilion - which is the first UK project to feature Hunter Douglas’ SLR carrier rails for internal and external ceilings together with the new wall cladding system - has become a landmark development.

The passive solar house with four studio bedrooms and upper level open plan living space offers uninterrupted views of the sea and the bay, which is popular with surfers and divers. The 320 sq m property will be used as a weekend and holiday house for a keen surfer and diver.

"In addition to the spatial requirements of the brief the client also wanted the new building to reflect a sustainable approach to building on this site," explained architect Stuart Palmer, of Studio SP. "Given the slope on the site and general orientation the first step was to try and develop a design that could exploit passive solar principles.”

The building is arranged over two floors with four studio bedrooms located on the sunken lower ground floor. The upper ground floor is then devoted to an open plan living space including kitchen/dining and lounge areas in one space.

Hunter Douglas has created a solid wood linear open ceiling for The Pavilion in a 111mm module. The wood is Western Red Cedar, chosen for both its aesthetic qualities and longevity.

The wood has been fire treated and is suitable for internal and external applications. Internally the wood is interspaced with a black non-woven felt to provide some acoustic absorption, whereas externally Hunter Douglas employed a powder coated black metal infill for durability and to prevent damage from wildlife.

The ceiling carrier system was curved at the Hunter Douglas factory to the architect’s design and delivered to site ready to install. Hunter Douglas also supplied matching wood in the form of wall claddings to both gable ends and the front door.

"The building form is simple and un-rhetorical and is designed to embody a strong philosophy about the creation of a living space that will support the appreciation and enjoyment of this special location," added Stuart Palmer. "The philosophy and language of the building form are transparent and easily read.”

The Hunter Douglas ceiling solution represents a beautiful and durable addition to this unique property. The wood blends well with the natural stone of the walls to create a natural, comfortable space.

Add to Project Board

Create a new project board:

View Suspended ceilings Product Entry
Hunter Douglas

Hunter Douglas

Hunter Douglas is the world market leader in window coverings and a major manufacturer of architectural products. The company has its head office in Rotterdam, Netherlands. The Group is comprised of 170 companies with 67 manufacturing and 103...
View company profile
T(01543) 275757
F(01543) 271414
WVisit Hunter Douglas's website
 Keys Park Rd, Hednesford, Cannock, Staffs, WS12 2FR

Make an enquiry to Hunter Douglas

You may also be interested in this related Case Study: Howzat! Hunter Douglas ceiling for Oundle School Read Now