Peugeot Technology Centre, Coventry

Peugeot Technology Centre, Coventry

Type of works: design and installation of ADI walkway.

In 2006 it was announced that Peugeot was to develop a 110,000 sq ft technical centre at their Stoke Works site. This would become their corporate headquarters in the UK. Nearing completion of the site, the architect contacted Marshalls Urban Structures, formerly known as Urban Engineering, to discuss the supply and installation of a walkway. The walkway would provide shelter for staff that are travelling to the main building via a serene garden area which consists a planted area and a block paving pathway. The architect asked Marshalls Urban Structures if they could design a modern and contemporary walkway which fitted in with the surrounding area. The walkway itself connects the new training and service centre building to a tunnel which takes staff to the main headquarters building across the road. Due to the vicinity of the site to the main road, the architect requested a solution that would be durable, secure and would stand to up any attempted vandalism, whilst still making a statement within the landscape.

After various meetings with the architect Marshalls Urban Structures' technical team set about finding a solution. One issue was the layout requested for the walkway. As the pathway was not in a straight line between the two points, the design had to incorporate a turn which presented various structural problems. A number of designs were considered by Marshalls Urban Structures in the early stages; however, after careful consideration, it was decided to use the versatile capabilities of the ADI shelter and use it to create a unique walkway. Designs were finalised and passed onto the client, who gave their approval. The main structure features two runs which meet and allow the structure to turn. The two structures are staggered in height to ensure structural strength throughout and allow for rainwater run-off. The walkway utilises the standard design of the ADI walkway which features two single tubular support columns that branch out into four smaller arms connecting to a roof framework. The entire structure is manufactured from a structural grade mild steel finished with a zinc rich primer and polyester powder coating in RAL 9006 White Aluminium. The product was specified with sub-surface base plate fixing, which was bolted to concrete pads. The main pathway also features Urban Engineering's La Linia 200mm x 100mm block paving in Light Granite.

Marshalls Urban Structures' ADI walkway has provided an attractive means of protecting Peugeot staff from the elements when moving between the two parts of the site. The design is also very robust and durable which will allow the walkway to stand up to any attempted vandalism. The finish and colour ensure the product is protected adequately against rust and corrosion, as well as naturally blending into the surrounding area.

Add to Project Board

Create a new project board:

Marshalls Urban Structures

View company profile
T(0870) 2007979
F(0870) 2414716
WVisit Marshalls Urban Structures's website
 Landscape House, Elland, HX5 9HT


Covered ways

Make an enquiry to Marshalls Urban Structures

You may also be interested in this related Case Study: New Contemporary Driving Range At La Moye Golf Club Read Now