RNLI, Padstow

RNLI, Padstow

Client: RNLI, Padstow, Cornwall
Architect: Poynton Bradbury Wynter Cole
Contractor: Nuttall John Martin
Type of works: Installation of an Envirolite sectional overhead door.

As part of the regeneration of the dated 1960's lifeboat station at Padstow, the RNLI decided to build a new state-of-the-art lifeboat station directly adjacent to the existing boathouse.

The RNLI approached architects Poynton Bradbury Wynter Cole, who designed a purpose-built building. The new boathouse required a large main door for quick entrance and exit of the lifeboat. This was constructed to fit a specific structural opening size, and it was imperative that the door conformed aesthetically to the design of the station.

Envirodoor began working with the builders and architects involved in this project, and it was decided that the ideal solution was the Envirolite sectional overhead door. The door has a translucent GRP design, maximising the amount of natural light that can get in, whilst also complementing the existing aesthetics of the building.

The GRP construction of the door panels has the added bonus of weather resistance, and the RNLI could therefore be confident that the Envirolite door could withstand all weather and sea conditions that the door would be likely to encounter. Another additional benefit of the Envirolite over other sectional overhead doors, is that it features a space-saving overhead stacking design, where the panels of the door fold up into a small cassette above the opening. This minimises the space taken up by the open door.

Add to Project Board

Create a new project board:

T(01482) 659375
F(01482) 655131
WVisit Envirodoor's website
 Viking Close, Great Gutter Lane (East), Willerby, Hull, HU10 6BS



Make an enquiry to Envirodoor

You may also be interested in this related Case Study: Front Entrance Doors for Royal Borough of Kingston Read Now