The Mercury Shopping Centre, Romford

The Mercury Shopping Centre, Romford

Client: The Mercury Shopping Centre
Architect: ESA London
Type of works: engineering, furnishing and installation of an entrance corridor between the existing mall and a newly built section.

Novum was contracted to engineer, furnish and install an entrance corridor between the existing mall and a newly built section. The out of plumb walls of the existing structure presented a design challenge as they were not capable of handling the roof load. To solve this, Novum cantilevered the steel members from concrete side walls of the new section.

The use of very lightweight, ETFE air filled pillows as a roofing material helps the cantilever design and also creates a warm, inviting entrance for mall visitors.

Structurally the system uses AES. Circular hollow steel members that are media blasted, primed and painted support the roof.

The membrane is AFP. Aluminum profiles with an anodized finish hold three layer ETFE pillows. The top layer of ETFE is white and the other layers are clear.

Add to Project Board

Create a new project board:

View ETFE Glazed/patent glazed roofs Product Entry
Novum Structures

Novum Structures

Novum Structures is an international leader in the design, engineering, production and installation of technically advanced architectural structures and integrated cladding, with over 20 years of experience worldwide . Comprehensive client...
View company profile
T(01379) 640040
F(01379) 640311
WVisit Novum Structures's website
 14 Hopper Way, Diss Business Park, Diss, Norfolk, IP22 4GT

Make an enquiry to Novum Structures

You may also be interested in this related Case Study: Glass support for star-spangled flag house Read Now