Barbour Product Search is part of the Informa Intelligence Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 8860726.

Canopies UK create weatherproofed entrance area at Albert Edward Prince of Wales Court

Canopies UK create weatherproofed entrance area at Albert Edward Prince of Wales Court

Albert Edward Prince of Wales Court care home in the seaside town of Porthcawl, Mid Glamorgan provides residential care, nursing and dementia support for more than 70 residents.

Run by RMBI, the home has extensive grounds, including sheltered courtyards, an on-site beach and a sensory garden.

RMBI were refurbishing the front of Albert Edward Prince of Wales Court with a new entrance and wanted to make sure that the area sheltered guests, visitors and residents from the elements.

In particular, the home wanted to create a dry area for its residents who use wheelchairs, as they often got rained on as they got picked up and dropped off at the front door by ambulances and other transport.

The new area needed to complement the new entrance and be a space where vehicles could pull up right next to. The alternative was to build a brick entrance, which would have involved much more work and a bigger budget.

The size of the canopy was the main challenge faced with this particular installation. It needed to be wide enough to cover the entire new door opening and long enough to reach to the end of the pavement.

Given the dimensions of this canopy, Canopies UK specified the coliseum version of their popular Connekt canopy, which enabled them to:

Keep the supporting posts to a minimum – RMBI wanted to keep the area looking neat with few obstructions for wheelchair users and less able-bodied residents and guests. They therefore adapted their design to incorporate this key design factor.

Create an accident-free zone – they needed to make sure there was no risk of vehicles hitting the canopy’s front posts, so they set them slightly back and away from the walkway, while still letting the roof project out to the end of the path.

The home’s residents no longer have to worry about the rain or snow as the home’s brand new entrance has been finished off in style.

Add to Project Board

Create a new project board:


View Healthcare canopies, hospital walkways and shelters Product Entry
Canopies UK

Canopies UK

With 30 years’ experience designing, manufacturing, and installing outdoor canopies, Canopies UK turn outdoor space into multipurpose shelter.

They create canopies for education, healthcare, hospitality, commercial and industrial buildings,...
View company profile
T(01254) 777002
F(01254) 775747
E[email protected]
WVisit Canopies UK's website
 Chanters Way, Darwen, Lancashire, BB3 0GY

Make an enquiry to Canopies UK

You may also be interested in this related Case Study: Canopies UK selected for Epsom and St Helier Hospital Read Now