Cycle hub for £38m renovated Dundee station

Cycle hub for £38m renovated Dundee station

As part of the new £38 million pound redevelopment of Dundee Railway Station, Broxap have provided a standalone cycle hub to house two tier cycle parking.

The project architects Nicoll Russell Studios wanted to create something that:
• wouldn’t appear like a ‘box shape’ structure,
• would have a non symmetrical footprint,
• would have a clear, almost frame-less, glazed frontage.

Broxap came up with a solution that took elements of a louvred rear section, based around their previous project for BET365 cycle parking compound

The frontage featured glazed panels giving the effect of a glass wall to the front, the louvered element continued at the top of the glazing and around to the sides allowing a good air flow through the hub.

Access to the Hub is via an automated sliding door; to the rear there is an automated Fire Exit door for emergencies.

Glazed panels at the front are clear 17.5mm heat soaked toughened laminated glass with ‘vision’ indicators.

LED lighting on PIR sensors provides light inside the hub when it gets dark.

Two tier cycle parking racks were provided, allowing space for 120 bikes within the brand-new hub.

Add to Project Board

Create a new project board:


View Cycle Parking Product Entry
Broxap

Broxap

Broxap are experts in the design and manufacture of street furniture, shelters and canopies and design & build bespoke products. The Broxap range also includes sports and playground equipment. Broxap’s aim is to supply high quality street furniture...
View company profile
T(0844) 800 4085
F(01782) 565 357
E[email protected]
WVisit Broxap's website
 Rowhurst Industrial Estate, Chesterton, Newcastle-under-Lyme, Staffordshire, ST5 6BD

Make an enquiry to Broxap

You may also be interested in this related Case Study: Children’s outdoor fitness range for Morton Primary Read Now