Barbour Product Search is part of the Informa Intelligence Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 8860726.

WilkinsonEyre makes Vandersanden the educated choice for Queen Mary University

WilkinsonEyre makes Vandersanden the educated choice for Queen Mary University

Award-winning global practice, WilkinsonEyre, has specified bricks and brick slips from innovation-led manufacturer, Vandersanden, to emphasise the horizontal volumes and architectural context of the contemporary, new Graduate Centre at Queen Mary University in London.

When the University embarked on this impressive £36m development in East London, their priority was to create a flexible, multi-functional facility.

Practically, the new space needed to contain hubs that centralised administrative departments and forums where students could gather in social and productive group study zones.

The new building also demanded an imaginative design solution that would inspire and meet expectations, especially those of PhD and postgraduate students.

The University invited bids for the design of the Graduate Centre which would occupy an underused site to the rear of the existing Engineering Building and the historic Grade II listed, People’s Palace and Octagon buildings.

Rather than a conventional tower design, WilkinsonEyre’s winning concept utilised the same amount of space horizontally, repairing the backs of buildings and creating a new rear face for the city block which had become a thoroughfare and service road.

Because the Graduate Centre is backing up against other buildings, it couldn’t have a deep plan,” explains Stafford Critchlow from WilkinsonEyre. ‘It had to work more in one direction. We needed a wider depth for the lecture theatre, so it flares out at one end, while the boomerang shape follows the contour of these buildings behind but also helps break up the length inside and outside.

The Graduate Centre accommodates central administration for the doctoral college, special study rooms and areas for postgraduate students, a café, Harvard-style lecture theatre and an events space.

It is also home to the School of Economics and Finance. The front of the building is characterised by two glazed bands at lower and upper levels for student social and meeting spaces. These sandwich three floors of the more cellular academic offices, articulated with bricks and smaller windows.

Zero, a new brick system from Vandersanden, was WilkinsonEyre’s material of choice for the external walls of this 80m-long, seven-storey ground-scraper. The use of brick draws attention to the horizontality of the building’s volumes and also blends with neighbouring buildings, including the rear of the People’s Palace and nearby Octagon.

Zero offers a contemporary joint-free appearance. Instead of being pointed up to the face of the bricks, the mortar is set well back, with rainwater draining behind. Although the Graduate Centre is surrounded by brick buildings, it retains a distinctive yet contextually sympathetic appearance thanks to the use of three different brick band tones.

The lower level is a pearl grey (named Quartis), a darker, mid grey is used in the middle band (Platina) and yellow for the top (Crème). The effect, when combined with the champagne coloured glazing frames, gives the Graduate Centre a delicate and soft appearance, despite its size.

Where the three brick volumes oversail another, WilkinsonEyre has designed brick slip soffits, also manufactured by Vandersanden. These make the different layers feel like solid, almost independent, elements. Here, WilkinsonEyre devised a system with contractor Bouygues whereby the slips are bonded together in runs of 10-15 onto tongue and groove planks that are, in turn, interlinked and fixed up to the steel substructure. The detail is particularly beautiful where the different planes feather together at the corners or at the bend in the boomerang form.

The scale of this huge 7700m2 building is, thus, carefully diluted in five stacked volumes that shift back and forth from the building line with a careful composition.

Throughout the project, Vandersanden provided comprehensive technical support, including on-site workshops to assist the contractor and the architect in specifying and working with the Zero system and the brick slip soffits.

Add to Project Board

Create a new project board:


View Vandersanden Bricks Product Entry
Vandersanden UK

Vandersanden UK

Vandersanden UK is a brick manufacturer renowned for its innovation, sustainability and craftmanship. The company produces a vast array of high-quality bricks, brick slips and brick solutions in different finishes and colours, ranging from reds and...
View company profile
T+44 (0) 1954 268075
F+44 (0) 1954 267398
E[email protected]
WVisit Vandersanden UK's website
 Vandersanden UK Limited, 16 Stocks Bridge Way, Compass Point Business Park, St. Ives, PE27 5JL

Make an enquiry to Vandersanden UK

You may also be interested in this related Case Study: Prestigious Shoreditch development specifies FP McCann’s Architectural Cladding Panels Read Now